Dertigersdilemma carrière: Hoe maak je de juiste keuze?

Dertigers; de waarheid over het maken van keuzen

wat maakt het maken van een keuze nu simpel? Wat zie je over het hoofd als je het niet meer weet? Als je totale verwarring ervaart om de juiste en niet de foute keuze te maken hoe hak je dan de knoop door? Hierbij een overzicht met wat je eerst voor jezelf helder moet maken voordat je überhaupt duikt in de wondere wereld van het maken van keuzen.

✅ Je hebt GEEN controle over de toekomst.

Hoe vervelend ook, je kunt graag iets willen, maar elke omgevingsfactor omtrent de stap die leidt naar datgene wat je graag wenst, heb je niet onder controle. De nieuwe baan is echt leuk, maar die collega waar je mee gaat samenwerken is een echte uitdaging. Of die leuke baas waar je zo'n goed gesprek mee had, krijgt een promotie; weg is hij. Je hebt nu te maken met een heel ander persoon die ogenschijnlijk niet jouw type is. Of in je relatie gebeurd ineens iets, je krijgt te maken met verlies, ziekte of ruzie met familie.

Conclusie: je hebt het niet in de hand, of het ongunstig of gunstig uitpakt omdat je nu eenmaal de omgevingsfactoren niet in de hand hebt en je kunt al helemaal de toekomst niet voorspellen.

✅ Jouw gevoel is GEEN gevolg van omstandigheden.

Huh wat? Dit is voor jou misschien een rare. Want je zult nu denken; hoe bedoel je? Ik heb net een nieuwe baan en die collega irriteert mij mateloos, zit mij dwars en ik zit in een machtsspel. Dit punt is een heel belangrijke, omdat je huidige idee over hoe gevoelens en ervaringen tot stand komen, volledig anders in elkaar steekt dan jij denkt. Maar die andere collega kan prima opschieten met deze persoon en heeft helemaal niet al die irritaties die jij hebt.  Gevoelens die jij persoonlijk ervaart staan echt los van de omstandigheden alhoewel het altijd lijkt alsof dat niet het geval is.

Hieruit volgt ook dat je dus omstandigheden kunt veranderen maar daarmee is het niet zo dat ook je gevoel verandert. Dat wil zeggen, soms wel, soms niet... m.a.w. gevoelens staan echt los van de omstandigheden! Zie gevoel en gedachte als yin en yang. Het gevoel is de vorm van de gedachte (een gedachte is vormloos). Zonder het Principe van Gedachten ben je niet in staat om iets te ervaren. Ik heb het niet over gedachten van Monkey Mind (of het ego, of het kind in jezelf, of hoe je het ook noemen wilt), maar het Principe van Gedachten. Het Principe van Gedachten is een creërende kracht die alles doordringend is. Monkey Mind is altijd aan het vergelijken, voelt zich tekort gedaan of juist boven anderen staan, voelt dat het niet goed genoeg is, is onzeker, of maakt zich juist groter. Monkey Mind is dat deel in ons wat altijd iets heeft aan te merken.

✅ Verwachtingen zijn funest

Bij het nemen van beslissingen heb je in je hoofd al een lijstje met verwachtingen die bij de te nemen beslissingen horen. Verwachtingen kunnen altijd maar 2 kanten op, of er wordt voldaan aan je verwachtingen of niet en er volgt teleurstelling. Het hele probleem met verwachtingen is het feit dat de hele omstandigheid, die je dus niet onder controle hebt, ervoor zorgt dat het dus afhangt van het toeval of aan de verwachting voldaan kan worden of niet.

Wanneer het gaat om verwachtingen die je hebt van mensen, dan raad ik je aan om een andere benadering te volgen. Zorg dat je een overeenkomst maakt met die mensen om te kijken wat voor hun werkt en wat voor jou werkt en maak daar een afspraak over.  Kun je dat niet vragen aan de betrokken personen? Gooi dan je verwachtingen in de prullenbak, want dan verwacht je dus iets wat je niet kunt verlangen van de ander zonder dat die er vanaf weet.

Tot slot; wanneer je bovenstaande hebt laten bezinken en je wilt toch extra input, hier wat links naar hulpmiddelen:

Werkgerelateerd:

  • maak een lijstje met voor- en nadelen
  • ken je waarden en ken de waarden van de personen / bedrijven

 

 

Download het carrière wiel "Hoe maak je de juiste keuze?"

Tip

Wanneer je echt het onderbuikgevoel wil hebben, is er maar één manier om daar bij te komen.

Een heldere geest.
De grote ingevingen van Newton, van Archimedes, van Einstein kwamen pas op de momenten dat ze even niet aan het probleem dachten. Ze waren aan het ontspannen...
Hoe krijg je een heldere geest?

DO's
je hoofd met rust laten door:
ontspannen, dit kan weer door:
hardlopen, dansen,
in het bos wandelen,
douchen / bad nemen,
(indoor) skydiven,
klimmen, dammen,
m.a.w. gewoon iets heel anders gaan doen en je focus verleggen.

DONT'S
meer denken door:
analyseren, nog meer googlen, op zoek naar antwoorden,
nog meer redenen verzinnen,
in cirkeltjes denken,
allerlei scenerario's als een film voorbij laten komen,
TV kijken (= geestdoder)

Superpowers

Veerkracht

Iedereen heeft een aangeboren veerkracht die je staande houdt in uitdagende situatie. 

Helderheid

Helderheid. Een andere default instelling, die naar voren komt in rust, stilte, ontspanning, ontlading.

Leiderschap

Jouw innerlijke leider. Iedereen heeft deze. Wanneer je minder luistert naar monkey mind, dan krijgt deze innerlijke leider meer ruimte.

Heelheid

Met jouw kern is niets mis. Je bent volledig ok en er is geen innerlijk tekort. Ongeacht je afkomst, omstandigheden of verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.