Spiritualiteit in Coaching

Spiritualiteit en Quarter Life coaching

Spiritualiteit en Quarter life crisisSommige mensen krijgen een raar gevoel bij spiritualiteit en hebben het dan over 'zweverigheid'. Zweverigheid is leven in een illusie, een wereld die niet echt is. En hier zit meteen de crux: doorgaans leeft het gros van de mensen heel erg in het hoofd; continue bezig zijn met de toekomst of blijven hangen in het verleden. Piekeren, zorgen maken, zijn de oorzaak van stress, niet de omstandigheden zelf!

We zijn eigenlijk niet bang voor datgene waar we bang voor denken te zijn. We zijn bang voor wat we denken te gaan voelen als het misschien gaat gebeuren. We zijn bang voor een ervaring in de toekomst. We zijn bang voor een fata morgana. We kunnen namelijk elke situatie die zich voordoet in dit moment aan. Met de werkelijkheid kunnen we dus prima dealen, maar met een fata morgana is een stuk moeilijker.

En laat nu het volgende het geval zijn, zowel het verleden en de toekomst bestaan niet.  Het zijn herinneringen (een verzameling gedachten) over iets wat er ooit is gebeurd, gegeneerd in het nu. De gedachten over de toekomst, zijn hersenspinsels, ideeën, ook alweer gedachten over iets wat misschien gaat gebeuren, of juist helemaal niet. Met andere woorden, het bezig zijn met het verleden of de toekomst kun je eerlijk gezegd ook zweverig noemen, want je bent met iets bezig wat er (nog) niet is, en je bent eigenlijk niet in het hier en nu.

Quarter Life Coaching in combinatie met een down to earth spiritualiteit zet je in het NU en leert je begrijpen hoe het écht werkt in het leven. Dit zorgt er alleen al voor dat je beter functioneert en veel minder stress ervaart!

Spiritualiteit hoort bij de Nieuwe Dertiger. Spiritualiteit loopt als een rode draad door de Quarter Life Coaching sessies heen. Maar wat betekent dat voor jouw ontwikkeling en wat pas je dan toe in de praktijk?

Spiritualiteit & Quarter Life crisis

Of je spiritualiteit nu zo benoemd of niet, wanneer je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling is het eigenlijk niet te voorkomen dat vragen omtrent spiritualiteit een rol gaan spelen. Onmisbaar daarom in je persoonlijke ontwikkeling want het laat je jouw deel zien in het grotere geheel. En in een Quarter life crisis heb je zeker van tijd tot tijd een helicopterview nodig om het overzicht te houden. Het geeft diepte en helderheid. Het geeft een diepere betekenis aan het leven en aan alle gebeurtenissen. Het leert je op een liefdevolle manier relativeren en het grotere geheel te ervaren van de uitdagingen en moeilijke tijden in het leven. Zo blijf je verbonden met jezelf en met iedereen om je heen.

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1) de geest, het niet-stoffelijke betreffend
2) (van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Spiritualiteit & het grotere geheel
Spiritualiteit kan beoefend worden naast een religie, met religie of geheel zonder dat je gebonden bent aan een religie.

De kern is dat je in staat bent jezelf te verbinden met het grotere geheel vanuit je hart, zo ervaar je jezelf niet als overgeleverd aan omstandigheden, maar ben je in staat antwoord te geven op die omstandigheden; omstandigheden gebeuren namelijk gewoon, wanneer iets gaat gebeuren en waarom daar heb je weinig tot geen invloed op.

Spiritualiteit & Praktijk
Praktisch gezien betekent dit het in de praktijk brengen van compassie en vergeving, liefde geven & nemen, zonder oordeel leren zijn en met aandacht je leven inrichten. Dus ook zonder oordeel leren zijn naar jouw eigen gedachten. Maar spiritualiteit leert je ook omgaan met tegenslagen en verlies.

Spiritualiteit zweverig?
Het uitgangspunt is dat je de voeten op de grond hebt: dit betekent dat je weet waar je ervaring vandaan komt. Met andere woorden begin je te begrijpen dat wat we creëren aan gedachtenspinsels in onze hoofden, dat dat niet een weergave is van de werkelijkheid. Ook hier betrek je weer het grotere geheel, dus niet alleen in je hoofd zitten en alles mentaal en rationeel benaderen. Of niet alleen alles vanuit wetenschappelijk oogpunt bekijken. Of alles juist alleen vanuit je gevoel. Het is de brug tussen wetenschap en intuïtie, tussen ratio en hart.

Spiritualiteit & Healing
Healing in tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat niet over het helen van iets wat niet goed is. Healing gaat over het koesteren wat er al is; onze fundering, onze standaard 'fabrieksinstellingen' zijn namelijk helderheid van geest (innerlijke wijsheid), verbondenheid en overvloed. Het is niet iets wat je moet verkrijgen of nastreven; het is er al. Teruggaan naar die basis is bij de Nieuwe Dertiger een fundamenteel onderdeel in de quarter life coachingsessies.