5 tips voor pijnloos bevallen

bevallen zonder pijn
Reading Time: 3 minutes.

bevallen zonder pijnGod heeft een ontwerpfoutje gemaakt. Ik had werkelijk de overtuiging dat pijn bij een bevalling eigenlijk iets raars is… de mooiste gebeurtenis in je leven die gepaard gaat met zoveel ellende? Hoe kan dat nou? Is God, de natuur of evolutie die ons lichaam heeft gevormd een ontwerpfoutje gemaakt? Is er iets mis gegaan in de evolutie? Of God is dus zeker een man dan denk je die geen verstand heeft van het vrouwenlichaam?

Blijkbaar zijn wij vrouwen zo vervreemd van ons lichaam dat het mooiste en magische wat we kunnen geven aan deze wereld met veel pijn gepaard moet gaan. Ja, geen hoogtepunten zonder dieptepunten in het leven.. maar moet dat echt met die extremen?  Ik vond het iets bizars, het klopte niet naar mijn gevoel. Het is een overtuiging die diep in ons vrouwelijke groepsbewustzijn geworteld is. En ik was vastberaden me daarvan los te maken. Er moeten toch ook vrouwen zijn die zonder pijn, zonder verdoving een prachtige ervaring hebben??? Ergens in de wereld???

Stuitligging. Ik was zwanger van Thomas en ik kreeg te horen dat hij in een stuitligging lag. De gynaecoloog had gepoogd om hem te draaien maar dat ging helemaal niet. De schrikreacties van mensen om mij heen, en vooral nog de blik in hun ogen als ik vertelde dat het een stuitligging was hielpen mij niet echt. Of erger eigenlijk, zij wakkerden met z’n allen angst aan, zorgen, de gedachte van pijn, etc.

Mindset. Ik had een gesprek met de gynaecoloog, een jonge vent en ik vroeg hem wat het verschil was om te bevallen met een stuitligging. Michael (ja, ik vergeet zijn naam nooit meer) keek me recht aan in de ogen en zei met volle overtuiging: “Niet, je kan gewoon normaal bevallen. Ik weet dat we anders leren op de medische faculteit, maar ik ben het daar niet mee eens.”
Het was alsof er van binnen in mijn hersenen ineens een groene knop werd ingedrukt: klik! “Okay, ik kan dus gewoon bevallen, zonder keizersnede!”

Het Nieuwe Bevallen; Ecstatic! Gelukkig zei mijn vroedvrouw ook dat bevallen 80% tussen je oren zit en 20% fysiek. Er was een belangrijke cd die ik had gekocht via http://ecstaticbirth.com/.  Echt dit is het nieuwe bevallen! Lach erom als je wilt (heb ik ook stiekum gedaan om die orgastische bevallingen en vond het eigenlijk ook een beetje genant), maar de beelden zullen voor zich spreken.

En echt.. binnen 4 uur had ik volledige ontsluiting en was bevallen. Ik voelde de voorweeën als golven van de oceaan door mij heen gaan, heel krachtig. Pijn? Nee, het is moeilijk te omschrijven, ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld mijn lichaam. Ik lag in bad, mocht daar helaas niet in bevallen vanwege de stuitligging, maar het was zo ontspannen en lekker warm. De tijd tussen de weeën leek veel langer dan in werkelijkheid het geval was. Daardoor maakten mijn hersenen de juiste stofjes aan waardoor je minder pijn ervaart.

Maar…. dat wil niet zeggen dat wanneer je niet tot dit punt kan komen, dat je dan faalt of het niet aankan. Vele factoren spelen mee bij een bevalling. Wat heel belangrijk is, is natuurlijk in eerste instantie het vertrouwen in jouw eigen lijf. Dan de mensen om je heen, de gynaecoloog, de vroedvrouw, verpleegsters, vrienden en familie.

Tips voor pijnloos bevallen:

 

  1. Verdiep je in de mogelijkheden van pijnloos bevallen; acupunctuur, massages, hypnose, etc.
  2. Verander je mindset! Laat je niet leiden door angst, negatieve gedachten of dramaverhalen. Meditatie is hier een hele goede manier voor. Maar vermijd ook drama verhalen over verschrikkelijke bevallingen.
  3. Blijf goed ademhalen… diep naar je buik. Blijf tijdens de weeën de mantra (of een andere die bij jou past) herhalen zodat je jouw focus niet verliest.
  4. Overgave… ook wanneer het niet lukt IS DAT OOK OKAY. Laat gebeuren wat er moet gebeuren, of je nou een ruggenprik wil op het moment suprême of plots een keizersnede moet ondergaan: het is echt goed wat er zich op dat moment aandient.
  5. Inderdaad, je lichaam weet wat zij moet doen, geef haar hier de ruimte voor en zeg JA tegen elke wee. Je lichaam sluit zich namelijk zodra je Nee zegt, of voelt ‘dit wil ik niet’, ‘ik wil geen pijn’, ‘ik ben bang’. En dat je lichaam zich sluit tijdens de ont-sluiting, dat is echt het laatste wat je kunt gebruiken, je wilt tenslotte zo snel mogelijk bevallen. Zeg JA, IK OPEN MIJN LICHAAM. Blijf dit constant herhalen tijdens de weeën ook al denk je dat je het niet trekt. Focus je op dat zinnetje. 

Neem gerust contact met mij op, voor meditatie begeleiding, coaching en- of healing sessies die je verder kunnen helpen om pijnloos te bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.