De Nieuwe Dertiger - artikel Wat is de juiste keuze

Dertigersdilemma carrière: Wat is de juiste keuze?

Dertigers; de waarheid over het maken van keuzen

wat is de juiste keuze? Wat zie je over het hoofd als je het niet meer weet? Als je totale verwarring ervaart om de juiste en niet de foute keuze te maken hoe hak je dan de knoop doori? Hierbij een overzicht met wat je eerst voor jezelf helder moet maken voordat je überhaupt duikt in de wondere wereld van het maken van keuzen.

✅ Er is alleen een goede of foute keuze achteraf bekeken.

Misschien is dit niet wat je wilt horen, maar het gevolg van de keuze kun je alleen maar achteraf bepalen. Ook op het zicht 'slechte' keuzes kunnen achteraf bijzonder goed uitpakken. Ogenschijnlijk goede, juist slecht. Er valt heel eerlijk niet zoveel over te zeggen. Je grootste vijand is eerder dat je volledige controle wilt, een goede uitkomst, een opwaartse spiraal.  Natuurlijk kun je lijstjes maken met voors en tegens. Daar is niks mis mee. Maar dan nog is dat geen garantie voor de toekomst. Bedenk dat je van elke ervaring iets mee kunt nemen, juist ook wat jij onder de noemer slechte ervaringen zou scharen.  Het leven zit vol verrassingen.

✅ Je hebt GEEN controle over de toekomst.

Hoe vervelend ook, je kunt graag iets willen, maar elke omgevingsfactor omtrent de stap die leidt naar datgene wat je graag wenst, heb je niet onder controle. De nieuwe baan is echt leuk, maar die collega waar je mee gaat samenwerken is een echte uitdaging. Of die leuke baas waar je zo'n goed gesprek mee had, krijgt een promotie; weg is hij. Je hebt nu te maken met een heel ander persoon die ogenschijnlijk niet jouw type is. Of in je relatie gebeurd ineens iets, je krijgt te maken met verlies, ziekte of ruzie met familie.

Conclusie: je hebt het niet in de hand, of het ongunstig of gunstig uitpakt omdat je nu eenmaal de omgevingsfactoren niet allemaal in de hand hebt en je kunt al helemaal de toekomst niet voorspellen.

✅ Jouw gevoel is GEEN gevolg van omstandigheden.

Bijna iedereen is op zoek in de buitenwereld naar iets wat je gelukkig maakt. Iets wat je een goed gevoel geeft. We zijn gewend om dit buiten ons zelf te zoeken en verbinden daarom de buitenwereld aan onze binnenwereld. Je zoekt een passie, want dat maakt je gelukkig, je zoekt een partner want ook dat kan je gelukkig maken, je zoekt de ideale baan want ook dat moet je gelukkig maken. Maar denk er is over na, de zoektocht buiten jezelf is oneindig. Het geeft misschien tijdelijk een opluchting, maar na een tijdje zul je merken dat er weer iets anders moet komen. Je interesses veranderen, je passie verandert, de relatie met je partner verslechterd of jullie moeten er hard aan werken of je wordt ontslagen. Dan krijgt het gevoel van welbevinden ineens een deuk, want je basis van geluk is ineens verdwenen.

Maar is dit werkelijk zo? Wat als  geluk in jezelf zit? En niet buiten jezelf? Sterker nog, wat als jij geluk bent? Oftewel wat als jij liefde bent? Wat als jij de bron bent van het geluk? Tegenover al die gevoelens die komen en gaan, al die gedachten die komen en gaan, staat iets wat onveranderlijk is. Dat onveranderlijke deel, is jouw bron, jouw essentie. Dit is puur bewustzijn. Begrijpen dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel, is een belangrijk onderdeel van het proces van bewust worden. Dit deel helpt je om te begrijpen dat je welzijn en geluk eigenlijk helemaal niet afhankelijk zijn van allerlei omstandigheden. Dit deel helpt je om te begrijpen dat je onderdeel uitmaakt van een veel groter geheel.

✅ Verwachtingen vallen of staan met teleurstelling

Bij het nemen van beslissingen heb je in je hoofd al een lijstje met verwachtingen die bij de te nemen beslissingen horen. Verwachtingen kunnen altijd maar 2 kanten op, of er wordt voldaan aan je verwachtingen of niet en er volgt teleurstelling. Het hele probleem met verwachtingen is het feit dat de hele omstandigheid, die je dus niet onder controle hebt, ervoor zorgt dat het dus afhangt van het toeval of aan de verwachting voldaan kan worden of niet.

Wanneer het gaat om verwachtingen die je hebt van mensen, dan raad ik je aan om een andere benadering te volgen. Zorg dat je een overeenkomst maakt met die mensen om te kijken wat voor hun werkt en wat voor jou werkt en maak daar een afspraak over.  Kun je dat niet vragen aan de betrokken personen? Gooi dan je verwachtingen in de prullenbak, want dan verwacht je dus iets wat je niet kunt verlangen van de ander zonder dat die er vanaf weet.

Deel jouw ervaring hieronder en vertel welke heldere momenten jij ooit hebt ervaren! Ook vragen mag je uiteraard stellen!

Tip

Heldere momenten.
De grote ingevingen van Newton, van Archimedes, van Einstein kwamen pas op de momenten dat ze even niet aan het probleem dachten. Ze waren aan het ontspannen... Iedereen kent deze momenten,  ineens krijg je een briljante ingeving of je 'wist' ineens wat je te doen stond.
Je hoofd zit soms vol gedachten en het is alsof je een kom met modder aan het schudden bent. Maar als je deze met rust laat, wordt het water vanzelf helder.

DO's
minder denken geeft helderheid:
ontspannen, plezier hebben:
hardlopen, dansen,
in het bos wandelen,
douchen / bad nemen,
wat je maar leuk vindt.
m.a.w. gewoon iets heel anders gaan doen en je focus verleggen.

DONT'S
meer denken vertroebeld:
analyseren, nog meer googlen, op zoek naar antwoorden,
nog meer redenen verzinnen,
in cirkeltjes denken,
allerlei scenerario's als een film voorbij laten komen

Superpowers

Veerkracht

Iedereen heeft een aangeboren veerkracht die je staande houdt in uitdagende situatie.

Helderheid

Helderheid. Een andere default instelling, die naar voren komt in rust, stilte, ontspanning, ontlading.

Leiderschap

Jouw innerlijke leider. Iedereen heeft deze. Wanneer je minder luistert naar monkey mind, dan krijgt deze innerlijke leider meer ruimte.

Heelheid

Met jouw kern is niets mis. Je bent volledig ok en er is geen innerlijk tekort. Ongeacht je afkomst, omstandigheden of verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.