De knuffel placebo; zeker weten jij gebruikt ‘m ook

Geeft jouw knuffel je veiligheid en liefde?
Reading Time: 3 minutes.

Leestijd: binnen [est_time] wijzer.

Wat is jouw knuffel placebo?

Als voorbeeld mijn zoons knuffelhondje. Hij is er gek mee. Inmiddels is mijn zoon 8, maar Hondje is echt heel belangrijk voor hem. En zeg nou zelf, als je deze foto ziet, dan smelt je toch ook een beetje? Het geeft hem knuffels, liefde, warmte, veiligheid. Toch? Nee!!! Niet dus! Onmogelijk!

Die knuffel is een lapje stof, aan elkaar genaaid in een bepaalde vorm, en volgestopt met bij voorkeur iets zachts. Die knuffel is het zelfde als een kussen, een tafel, een auto, geld, een doos…het is een ding wat gemaakt is. Het ding op zich is niet in staat om bij jou gevoelens te genereren.

Hoe kan een levenloos ding je liefde geven en hoe kan een knuffel in godsnaam veiligheid creëren? Het is onmogelijk dat de knuffel jou een gevoel geeft, net zo min dat een Porsche jou status kan geven. En ook geld kan je om die reden niet gelukkig maken, maar ook die top carrière (waar je weer geld mee verdient zodat je die Porsche kan kopen) die je wenst zal je van binnen niet werkelijk kunnen vervullen om die reden. Wat je een gevoel geeft, zijn jouw gedachten over iets, iemand of een situatie.

Echter we denken bijna altijd dat wanneer er iets gebeurt om ons heen of met ons, dat het invloed heeft op ons gevoelsleven. Daar zijn ook alle marketingcampagnes op gericht. Er wordt zo enorm veel geld verdient aan dingen, omdat we zijn gaan geloven dat die ‘dingen’ ons bepaalde gevoelens kunnen geven.

Denken en voelen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het denken is het vormloze, gevoel is de vorm en er is een 1 op 1 relatie tussen deze twee ook al kunnen we dat niet altijd achterhalen waardoor het lijkt dat de twee losstaan van elkaar.

De knuffel placebo houdt het volgende in:  we denken dat onze ervaring (veilig, gelukkig, succesvol, etc) door prikkels van buitenaf wordt gegenereerd. En dat we dus iets van buitenaf nodig hebben om ons van binnen goed te voelen. Net als een kind een knuffel heeft zodat het zich veiliger voelt.

Maar zoals je nu misschien begrijpt is dat onmogelijk. Dingen kunnen ons geen gevoelens geven. Dit is gewoon onmogelijk. Begin je langzaam aan nu te begrijpen hoe buitenstebinnen onze wereld in elkaar zit? Buitenstebinnen is Narnia, Lalaland, Land van Oz, het bestaat niet echt. De realiteit is:

We voelen altijd ons denken in het moment. We ervaren ons denken in het moment, van moment tot moment.

Om je uit het Land van Oz terug te krijgen naar de realiteit kun je jezelf de volgende vraag stellen (de rode schoentjes heb je niet nodig hoor): “waar denk ik dat mijn ervaring vandaan komt?” Er is altijd maar 1 antwoord: Je voelt ALTIJD jouw denken in het moment.

Dit gegeven is een principe. Deze regel werkt altijd, ook als je er niet in gelooft. Net als zonsondergangen ook niet bestaan; de zon gaat namelijk nooit ‘onder’, de wereld draait en daardoor lijkt het alsof deze onder gaat; het is een illusie.

Wat als alles wat je weet over hoe de wereld werkt gewoon fout is?Dit principe zet de wereld op z’n kop of beter gezegd zet je weer binnenstebuiten in de wereld, hop in de realiteit. In relaties, organisaties, situaties, conflicten; alles verandert door dit principe te begrijpen.

Wat je ook voelt (of lees: denkt), de hele ervaring is een interne aangelegenheid. De hele menselijke ervaring wordt altijd van binnen naar buiten gecreëerd, niet andersom!

Begrijpen wat de impact is van het gegeven dat we altijd ONS DENKEN voelen van moment tot moment, is levensveranderend en transformerend. Dan is er (innerlijke) leiding. Dan ben je authentiek. Dan weet je waar je innerlijke kompas voor is. Dan ben je een leider en dan kun je nog altijd een knuffel kopen (of een Porsche, of een titel met CEO erin ambiëren, of de perfecte partner willen tegenkomen) maar gewoon voor de fun, niets meer en niets minder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.